Alla vitvaror är i dag EU-märkta ur effektivitetssynpunkt från A till G, där A är den mest energieffektiva och G är den minst energieffektiva. En familj på med fyra personer använder cirka 5000 kWh per år till hushållsel.
Hur långt har du kommit i din energimedvetenhet och vad kan du göra åt sin energisituation? Gå igenom checklistorna här nedanför så hittar du säkert någon energiåtgärd att ta tag i.
Köket
- Välj snålspolande kranar. En familj med fyra personer använder mellan 3500 och 6500 kWh energi till varmvatten.
- Installera sparstråleblandare på vattenkranar.
- Byt packningar i droppande kranar.
- Fyll alltid diskmaskinen och koppla gärna bort torkfunktionen.
- Använd sköljbalja vid handdisk.
- Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och -18 grader i frysen.
- Frosta av frysen med jämna mellanrum. Isbeläggningen gör att temperaturen stiger. Varje grads temperaturhöjning motsvarar 5 procents ökad energianvändning.
- Använd vattenkokare när du kokar vatten.
- Handla lokalt producerad, säsongsanpassad mat.
Badrummet
- Undvik att använda torkskåp och torktumlare - de slukar energi.
- Välj snålspolande duschar, kranar och toaletter. En familj med fyra personer använder mellan 3500 och 6500 kWh energi till varmvatten.
- Installera sparstråleblandare på vattenkranar och snålspolande duschhandtag.
- Fyll alltid tvättmaskinen innan du kör den.
Bostaden
- Använd lågenergilampor och släck lampan i rummet när du lämnar det.
- Lämna inte elektronik på i viloläge. (Beräkningar visar att så mycket som 300-700 kWh per år går åt till datorer, tv-apparater och annan elektronik som står i viloläge i ett vanligt hushåll).
- Tilläggsisolera vinden.
- Välj minst 3-glasfönster. Täta dragiga fönster och dörrar (utan att äventyra ventilationen).
- Styr- och reglersystemet har till uppgift att hålla en jämn temperatur i hela bostaden. Den ska vara känslig och snabb med att anpassa värmen till solinstrålning och andra extra värmekällor. Den kan programmeras för att sänka temperaturen på natten när du sover och mitt på dagen då du är på jobbet.
- Beställ bra miljöval-märkt el från din elleverantör.
- Välj i första hand cykel, buss och tåg framför bil och flyg när du reser.
Energidagbok
För att lära sig att spara energi behöver du först ta reda på hur mycket energi du använder och till vad du använder den. Så här kan du göra för att ta reda på det.
- Läs av dina mätare med jämna mellanrum och för statistik över din energianvändning. Skriv ned och jämför hur mycket el, vatten, olja, ved med mera som du gör av med. Jämför med räkningarna. Vad har du för energikostnad varje månad? Hur mycket energi går det åt?
- Prova att föra "energidagbok". Skriv ned hur du använder energin i vardagen. Ta till exempel en vecka och skriv ned allt du gör som kan påverka energiåtgången i ditt hus, din lägenhet eller din verksamhet. På så vis får du en överblick över vilken roll beteendet kan spela i din energianvändning.
- Ta hand om ditt hus! Har du eget hus så är det viktigt att planera skötseln noga. Har du koll på och tar hand om huset så är chansen större att du slipper otrevliga överraskningar, skador med mera. Investeringar i till exempel en ny panna blir ofta bättre om du planerar dem i förväg. Du slipper göra ett förhastat beslut den dag pannan drar sin sista suck. Sätt upp en lista över vad du bör gå igenom två gånger om året, varje år, vart tredje år och så vidare. Fundera igenom vad som behöver åtgärdas och när.