Restaurering av Sjöhåla strandäng

Under 2021 påbörjade Omställning Kungälv restaureringen av en naturbetesmark i Sjöhåla. Syftet var att öka den biologiska mångfalden på strandängen och främja lokalproducerat ekologiskt kött genom att utöka arealen naturbetesmarker.

Restaureringen gör också området mer tillgängligt för besökare och närboende. Matproduktion, biologisk mångfald och klimat hänger ihop.

Området har betats i flera hundra år, men från 1995 till 2021 växte det igen. Restaureringen innebar att man röjde bort buskar, brände bort vass, satte upp stängsel för betesdjur, grävde två bevattningsdammar och renoverade stenmurar. Självstängande grindar installerades för att underlätta för besökare. Arbetet utfördes ideellt med stort deltagande från närboende och ideella föreningar. Projektet finansierades med hjälp av Naturvårdsverkets lokala naturvårdssatsning (Lona-bidrag) genom en gemensam ansökan från Kungälvs kommun och Omställning Kungälv.

Området är 3,7 hektar med havsstrandäng, frisk och torr gräsmark, hällmark och buskmarker. Röjning av buskar och sly, vass-bränning, stängsling med mera skedde under våren 2021. Betesdriften sköts av lokala djurhållare. Hela projektet är ett exempel på lokal Agenda 2030 aktivitet i omställningsarbetet som drivs av civilsamhället.

Så förändrades vegetationen och landskapet

Efter restaureringen har vegetationen och landskapet förändrats tydligt. Före 2021 var Sjöhåla strandäng endast delvis framkomlig på grund av vass. År 2023 är hela området en betad gräsmark. Det tidigare dominerande vass-bältet har ersatts av en havsstrandäng med kortvuxna arter, inklusive den lilla ormbunken ormtunga. Stigen från Myggstad till grinden mot Vittskär är nu lättframkomlig till fots eller med cykel.

Det har skett en betydande ökning av både gräsmarksarter och betesmarksarter. Den ovanliga kärrtöreln (Euphorbia palustris) är nu vanlig här. De nyupptäckta arterna ormtunga (Ophioglossum vulgatum) och ängsruta (Thalictrum flavum) har troligen funnits i området tidigare, men överlevt i små populationer under igenväxningsperioden. Den lilla örten smultronklöver (Trifolium fragiferum), som minskat kraftigt under igenväxningen, återfanns 17 juli 2024 och sprider sig nu.

Smultronklöver IMG_20240717.jpg

Betet har ökat artrikedomen av växter. Inventeringar av andra organismgrupper, som fåglar och insekter, har också visat en ökning. Totalt har 87 fågelarter setts, och området är nu ett värdefullt komplement till Tofta våtmark. Över 300 arter av ryggradslösa djur har rapporterats från området, varav många är knutna till strandbetesmarker. En insektsart, klämbakstekeln (Diadegma stigmatellae), är ny för Sverige.

Länk till den fullständiga rapporten på www.omstallningkungalv.se

Kontaktperson:

Andreas Dahlqvist, kommunekolog

  Sidan uppdaterades: