Familjerätten - barns rätt till sin familj

Vi arbetar med frågor om vårdnad, boende och umgänge samt fader- och föräldraskapsutredningar och adoption. Vår uppgift är att arbeta för barnets bästa i familjerättsliga frågor som berör barnet. Vi följer socialtjänstlagen, föräldrabalken och FN:s barnkonvention. Du kommer i kontakt med oss genom att ringa eller boka tid i vårt bokningssystem.

Du kan boka tid för:

  • informationssamtal om vårdnad, boende, umgänge eller internationell adoption.
  • Uppföljningstid 6 månader efter meddelad dom eller avtal om vårdnad, boende, umgänge som godkänts av socialnämnden.
  • Föräldrar som gemensamt ansökt om samarbetssamtal och fått ett mail om vilken handläggare ni ska boka tid hos kan använda denna tjänst för att boka in inledande enskilda samarbetssamtal. Observera att ni måste ha ansökt om samarbetssamtal först.

 

Telefonkontakt

Det går också bra att ringa oss så hjälper vi dig vidare. Vi har rådgivningstid på telefon 0303-23 80 00, vardagar mellan klockan 08:30 och 9:30. På rådgivningstiden ger vi allmän information om vårdnad, boende och umgänge till separerade föräldrar och informerar om vart föräldrar kan vända sig i frågor som rör vårdnad, boende och umgänge. Vi ger också information om internationell adoption och fader/föräldraskapsutredningar.

Samarbetssamtal

Familjerätten erbjuder samarbetssamtal för separerade föräldrar som vill prata tillsammans om frågor som rör vårdnad, boende och umgänge tillsammans. Samarbetssamtal är strukturerade samtal under sakkunnig ledning för föräldrar som vill lösa frågor för gemensamma barns vårdnad, boende eller umgänge. Fokus i samarbetssamtalen är barnets bästa. Samtalsledarna arbetar aktivt med att stödja föräldrar att hitta lösningar som är bäst för barnet och som båda föräldrarna kan acceptera. Här hittar du mer information om vad samarbetssamtal innebär.
Om du har barn som är folkbokförda i Kungälvs kommun och vill delta i samarbetssamtal kan du ansöka om det genom vår e-tjänst.

 

Juridiskt bindande avtal om vårdnad, boende och umgänge

Föräldrar kan få hjälp att skriva ett juridiskt bindande avtal om vårdnad, boende och umgänge. Ett avtal som är godkänt av socialnämnden har samma juridiska giltighet som om det beslutats i domstol. Om ni är överens om ett avtal för ert barns vårdnad, boende och umgänge och vill få det godkänt av socialnämnden kan ni kontakta familjerätten med er ansökan. Ni ska lämna in personbevis för vårdnad tillsammans med avtalet ni vill att socialnämnden godkänner. Ni kommer behöva bekräfta er identitet innan familjerätten kan inleda utredning av om ert avtal kan godkännas. Boka tid i vår e-tjänst. 

Om ni behöver stöd i att formulera avtalet så att det blir juridiskt verkställningsbart kan ni boka besökstid även för detta i vår e-tjänst. 

Om ni inte är helt överens och vill ha hjälp att komma fram till vad ni tycker är ert barns bästa kan ni ansöka om att delta i samarbetssamtal via vår e-tjänst ovan "Ansök om samabetssamtal".  

Informationssamtal (vårdnad, boende och umgänge)

Överväger du att lämna in en stämningsansökan till domstol gällande vårdnad, boende och umgänge är det obligatoriskt lämna ett intyg på att du deltagit i ett informationssamtal på familjerätten. Vi berättar om hur domstolsprocessen går till och vilket stöd som finns för föräldrar för att de ska kunna lösa frågor för gemensamma barn utan att behöva vända sig till domstol. Här finns mer information om informationssamtal och vad föräldrar kan behöva tänka på gällande barn i samband med separation.

Om du vill boka tid för informationssamtal använd gärna vårt bokningssystem. Familjerätten - Boka tid - Kungälvs kommun

Utredningar på uppdrag av domstol om vårdnad, boende och umgänge

När föräldrar inte kan enas kring barns vårdnad, boende och umgänge och vill ha en förändring i vårdnad, boende och umgänge kan de vända sig till domstol med en stämningsansökan för att få domstolens beslut i en familjerättslig tvist. Domstolen arbetar för att föräldrar ska nå en samförståndslösning och ger familjerätten i uppdrag att utföra utredningar om vad som är bäst för barnet. På Sveriges domstolars webbplats finns mer information om hur det går till.

Fader- och föräldraskapsutredning

Nyblivna föräldrar som inte är gifta kan bekräfta att ni är föräldrar till barnet genom en digital tjänst direkt hos skattemyndigheten inom 14 dagar från att barnet fötts. Du hittar tjänsten här tillsammans med mer information.

Om föräldraskapet inte är bekräftat inom 14 dagar efter födseln så tar kommunen över utredningen om vem som är barnets förälder. Barnet har rätt att veta vem som är dess föräldrar om det går att klargöra det. I en del fall gör vi ett DNA-test för att vara säkra på att det blir rätt. Hos Rättsmedicinalverket kan du läsa mer om DNA-test.

Internationell adoption

Här kan du som vill adoptera ett utländskt barn läsa mer om hur du ansöker och vad som krävs för att du ska få adoptera.

Internationella adoptioner

Närståendeadoption

Om du vill adoptera din makes, makas eller sambos barn så kallad närståendeadoption, ska du vända dig till Göteborgs tingsrätt. Detta gäller också om du vill adoptera ett barn i släkten. Tingsrätten ger sedan Familjerätten i Kungälv i uppdrag att utreda om en adoption är till barnets bästa. Ansök om adoption inom sverige

Namnärenden på uppdrag från domstol

Vid ansökan eller tvist om namnbyte för ett barn under 18 år kan domstolen hämta in ett yttrande från socialnämnden. Socialnämnden ger i yttrandet barnet möjlighet att framföra sina åsikter kring namnbytet och redovisar dem för domstolen. På Sveriges domstolars webbplats finns mer information om lagar och regler för barns namnbyte.

 

Kontakta oss på familjerätten

Du når oss genom att ringa kundcenter vardagar mellan klockan 08:30 och 9:30 på telefon 0303-23 80 00

  Sidan uppdaterades: