Önska skolplacering till förskoleklass och årskurs 7

Alla barn som är folkbokförda i Kungälvs kommun är garanterade att få en plats i någon av våra grundskolor. Vårdnadshavare kan önska vilken skolenhet de helst vill att sitt barn ska gå i.

Sökperioden för Önska skola till förskoleklass och årskurs 7 för läsåret 2025/2026 öppnar den 5 december 2024 och stänger den 16 januari 2025. Om ditt barn till nästa läsår ska börja antingen förskoleklass eller årskurs 7 och är folkbokfört i Kungälvs kommun kan ni önska skola i e-tjänsten längre ner på sidan.

Vilka skolor kan du söka?

Se vilka skolor som finns i ditt närområde.

Kungälvs grundskolor

Fritidshemsplats

Barn som under vårterminen varit placerad i kommunal förskola eller pedagogisk omsorg i Kungälvs kommun och som till hösten går över till förskoleklass, blir från och med den 1 augusti omplacerat till fritidshem på den skola som barnet ska gå. Om plats i fritidshem inte önskas ska platsen sägas upp två månader innan slutdatum via e-tjänst på Kungälvs kommuns hemsida.
Är ni nyinflyttade eller har placering på fristående förskola eller pedagogisk omsorg kan ni ansöka om fritidshem via e-tjänst efter att ditt barn fått skolplacering. Du kan läsa mer om fritidshem här 

Fristående skola

Du kan önska plats på de fristående skolorna som ligger i Kungälvs kommun på samma sätt som de kommunala skolorna. Observera att de fristående skolorna har andra regler för urval än kommunens skolor och hanterar sina egna placeringar. Information om att önska skola och kontaktuppgifter till fristående skolor finns här.

Ytterbyskolans musikklass

Ytterbyskolan erbjuder inte längre musikklass som inriktning.

Så här ansöker du

Du kan önska skola för ditt barn mellan 5 december och 16 januari. Detta gör du genom att logga in i e-tjänsten. Har du skyddade uppgifter eller saknar du bank-id, använd blanketten som du hittar här. Du kan önska tre olika skolenheter. Tänk på att om ditt barn har två vårdnadshavare så måste båda godkänna ansökan för att den ska gälla.

För er som ansökt till förskoleklass eller årskurs 7 i skolvalet; båda vårdnadshavare behöver godkänna ansökan! Mejl/sms har skickats med information. Gör så här:

  1. Den vårdnadshavare som inte gjort ansökan loggar in med BankID via nedan länk
    Önska skolplacering till förskoleklass och årskurs 7 - kungalv.se
  2. Markera fliken ALLA
  3. Klicka på "Skolval till förskoleklass och årskurs 7"

Om ditt barn behöver specialkost behöver du göra en särskild anmälan.
Läs mer om att anmäla specialkost.

Skolstart för barn som är 5 år

Vårdnadshavare till barn som under kalenderåret ska fylla fem år kan lämna önskemål om skola. Detta görs på blankett och skickas till Bildning och lärande, Kungälvs kommun, 442 81 Kungälv. Placering tillgodoses plats så långt det är möjligt, efter de elever som kommunen är skyldig att placera och elever från andra kommuner som ska börja förskoleklass, har fått skolplacering.

Uppskjuten skolplikt

Alla barn som är folkbokförda i Sverige har skolplikt från höstterminen det år de fyller sex år. Skolplikten kan skjutas upp ett år om vårdnadshavarens begär det och det finns särskilda skäl. Ansökan om uppskjuten skolplikt görs via denna blankett som skickas till Bildning och lärande, Kungälvs kommun, 442 81 Kungälv. Ansökan ska skickas in senast den 31 januari 2025. Uppskjuten skolplikt beviljas endast i undantagsfall och ska styrkas med intyg..

Så här fördelar vi skolplatser

Vi strävar alltid efter att erbjuda plats på önskat alternativ. Om fler elever har önskat plats på en skola än vad som kan tas emot, behöver kommunen prioritera vilka som får en placering på skolan. Kommunen är skyldig att garantera den så kallade närhetsprincipen. (se riktlinjer för skolplacering)

När kommunen ska erbjuda skolplats till ett barn/en elev, bedöms urvalet från olika kriterier. Dessa kriterier kallas för urvalsprinciper.

Kommunen använder sig av följande urvalsprinciper:

Förskoleklass:
1. Relativ närhet
2. Syskonförtur i årskurs 1-3
3. Lottning

Årskurs 7:
1. Relativ närhet
2. Lottning

Relativ närhet

Vi mäter hur långt varje elev bor från den skola de önskat och vi gör också samma mätning för andra skolor i närheten. Sedan jämför vi dessa avstånd med avstånden för andra elever som också önskat samma skola. Den elev vars skolväg skulle försämras mest får företräde.

Så här räknar vi ut avståndet:

1. Vi mäter hur långt det är från elevens folkbokföringsadress till den skolan de önskat.
2. Vi mäter också hur långt det är från elevens folkbokföringsadress till närmaste alternativa skola.
3. Sedan jämför vi avstånden för alla elever som önskat samma skola i samma årskurs.

Syskonförtur

Om två elever har samma relativa närhet till önskad skola och en av dem har syskon i årskurs 1-3 på skolan när den ska börja där, så får den med syskon förtur. Syskonförtur gäller för elever som bor på samma adress och i samma hushåll, men de behöver inte vara biologiska syskon.

Lottning

Om inte relativ närhet eller syskonförtur kan avgöra rätt till plats, ska det lottas mellan eleverna.

Besked om placering

Beslut om placering skickas ut via e-post, eller post om du inte angivit en e-postadress.

Vad händer om det inte finns plats på önskat val?

Om du inte är nöjd med den placering ditt barn fått kan du ansöka om skolbyte i bytesperioden som följer under våren. Mer information om bytesperioden publiceras här i god tid innan den startar.

Beslutet kan överklagas till Skolväsendet överklagandenämnd. Information om hur du överklagar kommer finnas i beslutet.

  Sidan uppdaterades: