Onsdagen den 22 januari kl. 17:00-19:00 öppnar vi upp dörrarna igen och bjuder in dig till att besöka vår skola. Alla program kommer finnas på plats i skolbyggnaden på Trollhättevägen 4 i Kungälv.
Du finner din väg till oss via huvudentrén vid Mimers Hus kulturhus och bibliotek, där kommer vi guida dig vidare till C-hallen där programmen kommer hålla till under kvällen. Då får du chans att prata med såväl elever, lärare och annan personal. Klockan 18:00 kommer ett kort sammandrag hållas med allmän information om skolan och elevhälsan i ett närliggande klassrum.
Här på vår hemsida kan du läsa mer om skolan och de olika programmen, men här nedan har vi sammanfattat information om Mimers Hus och saker som är bra att tänka på inför gymnasievalet.
Om Mimers Hus gymnasium – en skola där alla ska lyckas
- Vi erbjuder 12 program, varav 11 är nationella program – inklusive Ekonomiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet. Valmöjlighet är ett ledord vi arbetar med och mängden programmen tycker vi verkligen speglar detta, och här får du möjlighet att prova dig fram och hitta det som känns rätt för dig!
- På Mimers Hus gymnasium går det runt 1600 elever, vilket gör det till en av Västra Götalandsregionens största gymnasieskolor, men här blir du inte bara en i mängden. Trygghet och gemenskap är ytterligare ledord vi arbetar med varje dag, och något som ofta lyfts fram av våra elever som några av skolans styrkor. På vår Instagram @MimersHusgymnasium kan du se och lyssna på våra elever tala om Mimers, se vad som sker på de olika programmen, och mycket mer.
- På de olika programsidorna här på hemsidan kan du läsa mer om vad du får lära dig på de olika programmen – som svetsteknik och produktutveckling på Industritekniska programmet, eller elteknik och solcellsteknik på El- och energiprogrammet. Utöver de fasta ämnen som ingår i poängplanerna får du som elev möjlighet att själv välja ämnena du vill läsa i och med ditt individuella val. Några populära ämnen är exempelvis Bild och form, Teckenspråk, Kriminologi, Entreprenörskap och Svenska 3.
- Mimers Hus gymnasium är en ledande skola inom entreprenörskap och UF-företagande i Västra Götalandsregionen, Under årens lopp har vi haft elever med företag som vunnit i flertalet prestigefyllda kategorier i tävlingar som anordnas i regionen och fått representera hela regionen på SM i Stockholm. 2024 vann ett av våra UF-företag i kategorin årets tjänst och årets tillväxtföretag i UF SM. 2021 blev vi utnämnda till bästa UF-skola i Göteborgsregionen och samtliga UF-lärare har nominerats eller utsetts till årets UF-lärare.
- Mimers Hus gymnasium har god samverkan med näringsområdet och andra aktörer. På Teknikprogrammet är man certifierade genom Teknikcollege och Vård- och omsorgsprogrammet är certifierat genom Vård- och omsorgscollege. Visste du dessutom att elever vid vård- och omsorgsprogrammet infattas av Kungälvs kommuns anställningsgaranti?
Vanliga frågor
”Hur väljer man gymnasium?!”. Vi förstår att gymnasievalet är ett stort beslut att fatta, därför har vi summerat några vanliga frågor här nedan – allt för att hjälpa dig att bli lite klokare inför ditt val.
Vad har ni för antagningspoäng?
Antagningspoängen varierar år för år och det går inte att säga vad som kommer att gälla vid nästa antagning. Är det många som söker till samma utbildning stiger poängen. Samtidigt blir de lägre om det inte är samma ”söktryck” till programmen. Det är helt och hållet antalet sökande som styr hur höga antagningspoängen blir. Om du är intresserad av ett program ska du söka till det oavsett vad det var för poäng förra året. Du kan även prata med din studie- och yrkesvägledare på din nuvarande skola för rådgivning.
Hur tar man sig till skolan?
Det finns många förbindelser till Kungälv och Mimers Hus gymnasium från Göteborg och kringliggande områden. Kungälvs resecentrum ligger knappt 10 min från skolan, hit går bussar från Tjörn, Stenungsund, Göteborg, Uddevalla, Ljungskile och Lilla Edet, med mera. Dessutom stannar flera av bussarna vid Kongahällagatan som ligger knappt 100 meter från skolbyggnaden. Elever som bor mer än 6 kilometer från skolan kan söka busskort, det bestäms och utfärdas av din hemkommun.
Här är några exempel på resvägar:
- Expressbuss X4: Går från Mölnlycke med stopp vid bland annat Korsvägen, Nordstan, Hjalmar Brantingsplatsen och Backadalsmotet. Från Hjalmar Brantingsplatsen tar resan knappt 25 minuter.
- Buss 401: Från Angered Centrum tar buss 401 cirka 33 minuter. Om du reser från Bohus tar samma buss bara 9 minuter.
- SNU (Stenungsund express) och TEXP (Tjörn express): Från Stenungsund och Tjörn avgår SNU respektive TEXP och stannar vid Kungälvs resecentrum. Omvänt avgår bussarna från Nils Ericsson-terminalen i Göteborg, med stopp vid Hjalmar Brantingsplatsen. Resan tar runt 30 minuter, beroende på var du reser ifrån.
- Buss 810: Från Uddevalla går buss 810, med stopp i Ljungskile. Bussen stannar vid Kungälvs resecentrum och tar runt 54 min respektive 30 min.
- Buss 422: Reser du från Lilla Edet kan du ta buss 422 till Kongahällagatan, vilket tar cirka 53 minuter.
Vi har elever från många olika kommuner runt Kungälv som pendlar till skolan. Oavsett varifrån du reser ser vi till att skoldagen är anpassad efter dina behov – vi slutar senast 15.50 varje dag för att du ska hinna med bussen hem.
Självklart kan du även ta dig hit med bil, cykel, moped eller till fots. Vill du uppleva resan i praktiken är det perfekta tillfället att prova just under Öppet hus!
Serveras det mat på Mimers?
Skolmatsal, bamba – kärt barn har många namn. Vi är väldigt stolta över att varje dag kunna erbjuda alla våra elever en god och näringsrik lunch i vår bamba. Förutom olika vegetariska alternativ erbjuds även en salladsbuffé samt fil och flingor – något som skolans måltidsråd drivit igenom. Dessutom bjuds alla våra LIU- och NIU elever på frukost två dagar i veckan efter deras morgonträningar, då vi förstår vikten av att våra elever behöver fylla på med ny energi och vara väl förbereda för resten av skoldagen.
På denna sida kan du läsa mer om maten på Mimers Hus och se hur matsedeln ser ut just nu.
Mimers Hus gymnasium är en helt nötfri skola.
Jag är intresserad av idrott. Vad erbjuder ni inom det?
Då ska du söka till lokal- eller nationell idrottsutbildning, LIU eller NIU, hos oss. Vi har träningar måndagar och fredagar och läser teori under årskurs 2. Vi erbjuder utbildning inom idrotterna fotboll, innebandy, ishockey, simning och kanot inom LIU. I NIU har vi i bandy, rodd och handboll. Där får du ännu fler träningar och lite mer teori.
Ansökan till LIU/NIU för läsåret 25/26 är nu stängd. Inför läsåret 26/27 stänger ansökan 1 december 2025 och mer information om detta kommer finnas på vår hemsida under hösten 2025.
Finns det skolsköterska, studievägledare och kurator med flera på er skola?
Ja, vi har ett elevhälsoteam knutet till varje program. Där finns skolsköterska, kurator, specialpedagog och studie- och yrkesvägledare. Vid behov har vi även skolpsykolog och läkare. Om man vill ha ett samtal med någon av dessa personer tar man kontakt i Teams eller bara knackar på deras dörr.
Finns det någon elevkår på skolan?
Ja visst finns det en elevkår och den är väldigt uppskattad! Det är elever som jobbar för att du ska ha roligt under dina tre år hos oss och de anordnar ofta aktiviteter. Ibland är det bullätartävling, utklädningstävling och några gånger per år är det fest som kåren håller i.
Kan man få gå bredvid en elev en dag och testa på hur det känns?
Självklart kan du det! Vi erbjuder elevskuggning på alla våra program. Här på hemsida finns det ett ansökningsformulär på startsidan i högerspalten. Då klickar du på länken "Elev för en dag" och fyller i information om vilket/vilka program du önskar skugga, vilken dag, och så vidare, så tar vi kontakt med dig och planerar in ditt besök.
Du kan även klicka här för att direkt komma till ansökningsformuläret för elevskuggning