Kvalitet och uppföljning

I Kungälvs kommun arbetar vi löpande med kvalitet och uppföljning av verksamheten. Dessutom granskas vår verksamhet ständigt av utomstående aktörer. Här kan du ta del av några av de kvalitetsuppföljningar som gjorts av oss själva och andra.

Medborgarundersökningar

Statistiska centralbyråns (SCB) medborgarundersökning är en undersökning som görs på uppdrag av kommunerna. Det är en attitydundersökning med totalt 14 olika frågeområden som ger svar på hur invånarna ser på sin kommun. Medborgarundersökningen har genomförs av Statistiska Centralbyrån under hösten 2023. Kungälv har deltagit 2021, 2018, 2016, 2014, 2012, 2010 och 2006.

Samtliga kommuners resultat är tillgängliga på SCB:s hemsida 

Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelser

Hög kvalitet i hälso- och sjukvården innebär att patienterna får en god och säker vård. Därför måste alla som arbetar i vården hela tiden säkra och höja kvaliteten på ett systematiskt sätt.
Patientsäkerhetsarbetet är en del av kvalitetsarbetet, och kvaliteten är en del av patientsäkerheten – de hör ihop.

För att underlätta arbetet med kvalitet och patientsäkerhet finns författningskrav på att vårdgivaren ska ha ett ledningssystem och arbeta systematiskt med patientsäkerhet.

Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelser

Undersökning om ungas situation

Lupp är en nationell undersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som kommuner och regioner kan genomföra för att få kunskap om ungas situation, deras erfarenheter och åsikter. Lupp står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken.

Hösten 2023 genomfördes Lupp i nio av Göteborgsregionens kommuner: Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund och Tjörn. Göteborgsregionens forsknings- och utvecklingsenhet FoU i Väst bidrar med samordning, analys och rapportskrivning.

Undersökningen visar att ungdomarna i Kungälv har det ungefär som ungdomarna i de andra kommunerna. Några av resultaten är:

  • Var fjärde ungdom i årskurs 8 saknar fritidsaktiviteter där de bor, och lite fler är negativa till fritidsutbudet mer allmänt – i båda fallen en mindre andel än genomsnittet för de tio kommuner i Göteborgsregionen som gjort LUPP 2023. I gymnasiets år 2 är det lite fler som tycker att fritidsutbudet brister.
  • I åk8 är ungefär sex av tio medlemmar i en förening, i gy2 bara drygt fyra av tio – och av tjejerna i gy2 bara tre av tio. Andelen har minskat över tid.
  • Drygt 90 procent av ungdomarna i åk8 uppger att de är nöjda med fritiden, i gy2 85 procent. I båda åldersgrupper är killar nöjda i lite högre grad än tjejer.
  • Jämfört med 2020 är det nästan dubbelt så många som uppger att de inte kunnat göra eller köpa sådant som de uppfattar andra gör – drygt en tiondel.
  • Jämfört med 2020 är färre ungdomar i åk8 nöjda med undervisningen i skolan och möjligheten till hjälp och stöd. Lite fler är nöjda i gy2 än i åk8.
  • Jämfört med 2020 är det färre i åk8 som trivs med stämningen i skolan och som är trygga där. 2023 uttrycker bara var fjärde tjej att hon alltid är trygg i skolan (och 39 procent av killarna) – en för dem obligatorisk miljö.
  • Många elever vill vara med och bestämma i olika skolfrågor – men det är färre som upplever att de får göra det.
  • Ungefär tre av tio ungdomar vill påverka i frågor som rör kommunen – i båda åldersgrupper en betydligt mindre andel än tidigare.
  • Färre än tidigare uttrycker förtroende för vuxna (och i åk8 är andelen lite mindre än GR snittet).
  • Ungefär tre av tio ungdomar uppger att de har utsatts för brott eller hot det senaste halvåret – fler killar än tjejer. En stor andel av hoten har skett online.
  • Ungefär var tredje ungdom är otrygg någonstans i vardagsmiljön – hälften av tjejerna. Kollektivtrafiken och stan/centrum pekas ut av relativt många.
  • Tjejernas självskattade hälsa har successivt försämrats sedan första mätningen 2013. Samtidigt har den varit stabilt bättre bland killarna, men 2023 anas en försämring även hos dem, tydligast i gy2. 2023 uppger bara ungefär varannan tjej att hon mår åtminstone ganska bra – men ungefär 80 procent av killarna. Stress är ett av de vanligare hälsobesvären, särskilt hos tjejer.
  • Rökning av traditionella cigaretter börjar höra till undantagen men särskilt i gy2 röker lite fler e-cigaretter och snusandet har blivit mycket vanligare.
  • Sju av tio gy2-ungdomar hade ett sommarjobb senaste sommaren liksom var femte åk8-ungdom – i båda fallen en ökning jämfört med tidigare.
  • Knappt tre av fyra åk8-ungdomar räknar med att de kommer att läsa vidare på gymnasiet (direkt eller senare) – en minskning jämfört med tidigare.

Mer detaljerade resultat från samtliga temaområden återfinns i rapporten.

LUPP 2023 Ungas livssituation i Kungälvs kommun.pdf

  Sidan uppdaterades: