Som vanligt blev det fullsatt lokal när samhällskontraktets nätverk samlades 7 november i Stadshuset. På dagens agenda stod skola, barn och ungdomar - i en föränderlig tid!
Miguel Odhner, kommunstyrelsens ordförande tillika rådet för folkhälsa och social hållbarhet i Kungälvs kommun samt regionens politiska representant i rådet Sandra Svensson hälsade välkomna och såg fram emot en förmiddag med samtal, lärande och samverkan.
Christer Carlson, från Bröderna Carlssons Entreprenad, var först ut i talarstolen. – Jag är en av dem som hade det kämpigt i skolan och inte passade in, berättade Christer. Mina lärare var skeptiska och ansåg väl mig som dum men jag tänkte hela tiden att ”Jag ska visa dem”. När jag var 16 år startade jag mitt företag och hittade då min väg att gå.
– Jag brinner för de elever som har det tufft i skolan, de som inte passar in i mallen. Det är mycket bättre att de kommer ut i jobb i stället. Dessa ungdomar och deras bokstavskombinationer behövs i min verksamhet. När de dessutom får lite beröm för att de gör bra saker blir det ofta en vändning för dem!
- Det jag kan önska idag är att jag själv hade fått till mig detta lite tidigare i livet, menar Christer. För det går att driva ett framgångsrikt företag utan att kunna gångertabellen. Så deppa inte ihop, dessa ungdomar behövs och är viktiga, avslutar han.
Därefter skrev Christer ceremoniellt under samhällskontraktet där han tillsammans med ca 125 andra aktörer stöttar och arbetar för ett minskat utanförskap.
Anna Vedin utbildningsråd och Monica Carhult Karlsson sektorchef Bildning och Lärande, pratade därefter om hur viktiga alla företag och föreningar i samhället är. Vi har många elever, fler än vad Tjörns kommun har invånare, sa Monica. Det är fullständigt nödvändigt att vi arbetar för att de ska känna trygghet och inkludering. Alla elever ska känna att de har en trygg plats i våra skolor. Men det är ett stort arbete som spänner över allt från rastaktiviteter till att bygga om gamla skolor som inte direkt är byggda utifrån trygghetsperspektivet.
- Trygghet handlar också om hur barnen har det utanför skolan, menade Monica. Vårt inledda arbete med Aktivitetsgrupp är ett utmärkt exempel där region, kommun och föreningsliv samverkar för barnets bästa. Vi har tyvärr svårt att få ut elever i praktik eftersom det finns för få platser hos företag. Framför allt inom elbranschen. Vi behöver också börja mycket tidigare med praktikplatsfokus, redan i de yngre klasserna borde vi börja prata yrken och arbetsplatser. Lagstiftningen kan krångla till det men vi behöver hitta vägar förbi den.
- Jag vill skicka med alla elever att välja den utbildning den själv vill, inte som föräldrarna önskar, avslutade Anna.
Leif Denti är knuten till Göteborgs Universitet och en av Sveriges ledande forskare inom ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation, avslutade nätverksträffen med fördjupning och dialog. Leif pratade om tunnelseende och hur det kan appliceras i skolans värld när resurserna är knappa. Tunnelseendet hindrar vår förmåga att kunna väga kortsiktiga lösningar mot långsiktiga. Vid tunnelseende har man fokus på det omedelbara problemet och är blind för andra alternativ. Den kortsiktiga lösningen kommer ständigt före de lösningar som skulle hjälpa på längre sikt.
Leif ställde därför frågan ”Vad kan man göra saker som är bra för kungälvs barn på längre sikt”. Nätverket diskuterade och kom med många förslag. Det handlade mycket om vuxen närvaro i skolan, att företag behöver komma till skolan och att det borde finnas ”en väg in” för detta. Tänk att få en verklighet att stoppa in de olika ämnena i som kan få direkt koppling till intressanta framtida yrken. Yrken som eleverna inte ens vet att de finns!