Ett stenkast från Fästningsholmen ligger Gamla torget och den gamla trästaden. Mitt ibland den äldre trähusbebyggelsen gömmer sig Västra gatans smycke. Här finner du den historiskt intressanta Bergfeltska trädgården, klättrandes upp för Fontinberget i terrasser.
I nedre delen av anläggningen av trädgården finns blomsterrabatter och slingrande gångar. På försommaren möts du av en mängd lökväxter och blommande träd. Trädgården fortsätter med stentrappor upp till en utsiktsplats dit man kan gå och få en fin utsikt över älven.
Här kan du se växtlista för planteringarna i Bergfeltska trädgården
Detta finns i parken
- Parksoffor och bord
- Utsiktsplats
Parkens historia
Bergfeltska trädgården är en mycket gammal anläggning, som omnämns redan i 1697 års stadsplan. Den historiska trädgården har varit privatägd och brukats av olika familjer fram till 1997. Då tog Kungälvs kommun tog över skötseln.
Under 1800-talet och början av 1900-talet hade anläggningen förmodligen sin praktfullaste tid, inte minst under prosten Bengt Martin Bergfelts ägo 1899 — 1919. Under slutet av 1900-talet var skötseln minimal vilket ledde till att trädgården växte igen.
Kungälvs kommun och Kungälvs Trädgårdsförening har sedan 2000-talet, i olika etapper, genomfört restaureringsarbeten för att återställa den gamla trädgården. Det togs ett beslut att återställa anläggningen till den tid då prosten Bergfelt ägde trädgården, runt sekelskiftet. Detta var en tid då världen fortfarande var gåtfull, upptäckarlusten var stor och växter hämtades från när och fjärran. I trädgården blommar bland annat olika rhododendron, julrosor, magnolior, klematis, rosor och pioner. Även gamla träd står också kvar från förra århundradet, exempelvis en jättetuja, robinior, en rödblommande kastanj, gullregn, en körsbärskornell och några lindar.
Bergfeltska trädgården underhålls idag genom ideellt arbete av Kungälvs Trädgårdsförening.