Mat och måltider för äldre

Äldre behöver ofta hjälp med att få i sig tillräckligt med mat, särskilt när tugga och svälja blir svårt. Då kan det vara bra att maten är lätt att äta men samtidigt näringsrik. Maten ska också se inbjudande ut, då smak och aptit kan minska med åren.

  • Frukost

  • Lunch/middag med dessert

  • Kvällsmat

  • Mellanmål erbjuds flera gånger dagligen.

På helger och vid högtider serveras särskilda måltider, festligare mat och meny ifrån högtiden.

Kostombud, dietist och aktiveringspedagog

På våra boenden finns kostombud bland personalen. De jobbar tillsammans med kommunens dietist och kökspersonal för att erbjuda goda och trivsamma måltider.

Måltiderna planeras utifrån tre saker:

  • Rummet – Miljön där maten serveras.
  • Mötet – Samvaron under måltiden.
  • Maten – Själva måltiden och dess innehåll.

Aktiveringspedagogerna skapar måltidsupplevelser genom att ordna aktiviteter som att baka, vilket väcker minnen och aptit.

Vår kostpolicy

Tips och råd

Maten och köken

Maten lagas så långt det går från grunden med färska och säsongsanpassade råvaror. All mjölk och kaffe är ekologiskt, och kaffet är rättvisemärkt. Vi strävar efter att öka mängden ekologiska livsmedel.

Kommunen lagar cirka 7000 luncher per dag, varav 1000 är specialkost. Förutom lunch tillagas även frukost, mellanmål och kvällsmat. Thorildskolan lagar både varm och kyld mat, medan andra kök enbart gör varm mat. Huvudrätterna lagas i tillagningskök och skickas till mottagningskök, som ansvarar för tillbehör som potatis och grönsaker.

Inom äldreomsorgen lagas cirka 400 heldagsportioner. Vårdpersonalen beställer tillbehör som bröd och kaffebröd.

Minskad klimatpåverkan och matsvinn

Vi jobbar för att minska matsvinnet under riksgenomsnittet och minskar klimatpåverkan genom att öka mängden grönt och planera inköpen bättre.

Om matsvinn (livsmedelsverket.se)

  Sidan uppdaterades: