När du väl har flyttat in i din lägenhet är det en del saker du bör känna till. Här får du information och tips på viktiga saker som gäller säkerhet och skötsel av bostaden. Saker som får dig att trivas i din bostad och med dina grannar.
Hitta på sidan
Bostadkostnader
Skötsel av bostaden
Tvättstugan
Förråd, förvaring, cyklar och barnvagnar
Grannar
Balkong, uteplats
Skadedjur
Brandsäkerhet
Filmer
Bostadskostnader, hyra, el och hemförsäkring
När du bor i en hyreslägenhet eller i kommunens boende måste du betala hyra. Hyran betalas alltid i förtid, du betalar alltså för kommande månad. Lättast är att betala hyran via autogiro. Du kan inte betala hyran med kontanter. Du kommer att få en hyresavi hemskickad till dig och senast sista vardagen i månaden måste pengarna vara inne på hyresvärdens konto.
Du måste hemförsäkring. Du måste ha minst grundförsäkring, men det finns alternativa tillägg du kan ha om du vill det. Kostnaden för hemförsäkring varierar beroende på exempelvis hur stor din bostad är och hur många som bor där.
I en hyreslägenhet behöver du ha ett elavtal. Du kan välja på rörligt eller fast avtal. Elbolaget kan hjälpa dig med vad som är det bästa alternativet för dig.
Skötsel av bostaden jag bor i
Akuta fel i boende
Akuta fel i bostaden behöver åtgärdas, det är viktig att göra en felanmälan till fastighetsbolaget. Om akuta fel inträffar på vardagar efter kontorstid eller på helger ska du kontakta fastighetsjouren. Kontaktuppgifterna till fastighetjouren eller fastighetsskötaren finns oftast i din välkomspärm eller vid allmänna utrymmen, på exempelvis anslagstavlan vid entrén.
Exempel på akuta fel:
- Vattenläcka
- Stopp i avloppet
- Fel på ventilationen
- Trasig toalettstol
- Fel på kylskåp, frys eller spis
- Fel på element, värme
- Krossat fönster
- Fel på ytterdörrens lås
- Fel på hiss
- Fel på el
Så fungerar EL
Om det blir strömavbrott hemma hos dig kan det vara en säkring som har gått i lägenheten. Om det blir strömavbrott i hela området så kommer strömmen tillbaka så snart som felet är åtgärdat. Stäng av spis och andra el-apparater som inte ska vara i gång i onödan. Om du har frågor, ring journummer eller fastighetsskötare. Bostad AB Poseidon har gjort en film om hur du fixar elen. Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Byt språk genom att klicka på kugghjulet i Youtube!
Vad kan jag som hyresgäst göra själv
När det gäller el får du bara byta glödlampor och säkringar själv. Elinstallationer och reparationer måste utföras av en fackman samt få ett godkännande från kommunen. Det gäller även om du kopplar in en egen tvätt- , diskmaskin samt kyl och frys i lägenheten. En vattenläcka kan orsaka stora skador! Lägg därför ett läckageskydd under diskmaskinen. Det finns att köpa i vitvaruaffärer och många byggvaruhus.
Rengöring och städning
Du som bor i en lägenhet ska också ansvara för att städa och hålla ordning i lägenheten. Det gäller både under tiden du bor där men också när du flyttar ut. På allmännyttans hemsida finns en checklista för flyttstädning.
https://www.sverigesallmannytta.se/ - sök på flyttstädning.
Om du har parkettgolv i bostaden
Det är inte bra att använda vatten när du tvättar parkettgolv, åtminstone inte för ofta eller för mycket. När du städar golv och andra ytor är det bäst att använda såpa eller enklare rengöringsmedel, inte klorin.
Köksfläkten över spisen
Om det finns en köksfläkt över spisenså är det viktigt att rengöra filtret, helst en gång per halvår. En smutsig köksfläkt kan utgöra brandfara. Stäng av elen, ta ut filtret och rengör filtret med varmt vatten och diskmedel. Låt torka och sätt därefter tillbaka den.
Golvbrunnen i badrummet
I badrummet under duschen eller badkaret finns en golvbrunn där vattnet rinner ner. Om du lyfter bort gallret (vissa galler kräver skruvmejsel) hittar du ett vattenlås som kan liknas vid en liten hink. Där samlas hår-och hudavlagringar samt tvålrester och det är viktigt att rengöra vattenlåset regelbundet. Om vattenlåset inte rengörs kan det börja lukta illa från avloppet.
Bostad AB Poseidon har gjort en liten film om hur du rensar golvbrunnen Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Byt språk genom att klicka på kugghjulet, pratbubblan eller de 3 prickarna i Youtube!
Hantering av sopor
Det är viktigt att hushållsavfallet hanteras på rätt sätt. Därför ska sopor sorteras efter material och slängas på rätt plats. Genom källsortering kan avfallet återvinnas. I de flesta bostadshus finns ett gemensamt miljöhus med flera sopkärl där det sorterade avfallet slängs. Miljöhusen har ofta sopkärl där förpackningar av plast, papper, glas, metall och tidningar kan slängas. Om ett bostadshus saknar ett miljörum, finns det kommunala återvinningsstationer där avfallet återvinns. I miljöhuset får man INTE slänga farligt avfall som till exempel elprodukter. Man får inte slänga större avfall som exempelvis möbler. Det ska slängas på kommunens återvinningscentraler.
För att förhindra problem i miljöhuset ska soppåsen knytas ihop ordentligt och slängas i rätt sopkärl. Sopor ska INTE placeras utanför ytterdörrar eller bredvid soptunnan. Det kan lukta illa, dra till sig råttor och vara brandfarligt. Tänk på allas trevnad och ta hand om soporna!
Bostad AB Poseidon har gjort en liten film om sortering av matrester Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Byt språk genom att klicka på kugghjulet, pratbubblan eller de 3 prickarna i Youtube!
Här finns mer information om sopor:
www.sopor.nu
www.avfallsverige.se
Tvättstugan
I de flesta bostadshus finns det en gemensam tvättstuga för hyresgästerna. I tvättstugan brukar det finnas information med instruktioner och regler för skötsel av tvättstugan.
Här är några av de vanligaste reglerna i tvättstugan:
Tvättstugan är ett gemensamt utrymme som alla boende ska samsas om. Därför är det viktigt att du städar tvättstugan efter användning. I de flesta flerfamiljshus måste man ha en tvättid för att få tvätta. Den bokas via ett bokningssystem. En del hus har en bokningstavla, med ett lås som placeras på önskad tvättid. Andra hus har ett digitalt bokningssystem. Det är mycket viktigt att den boende passar sin tid och INTE tar en grannes bokade tvättid.
- Efter tvättiden är det viktigt att du städar tvättstugan. Töm luddet i torktumlaren, torka av tvättmaskinerna och släck ljuset. Lämna inte kvar några kläder i tvättstugan. Lämna tvättstugan ren och fin till nästa hyresgäst.
- Tvättstugan får bara användas av hyresgäster. Den får bara användas till tvätt och tork. Andra aktiviteter i tvättstugan är INTE tillåtet.
- Tänk på miljön och använd inte mer tvättmedel än vad som behövs.
Om en maskin eller inredning är trasig ska du felanmälan till fastighetsskötaren eller hyresvärden.
Bostad AB Poseidon har gjort en liten fim om vanligt tvättvettFilmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Byt språk genom att klicka på kugghjulet, pratbubblan eller de 3 prickarna i Youtube!
Förråd, förvaring, cyklar och barnvagnar
I boenden har man inte alltid tillgång till förråd som tillhör lägenheten. Oftast finns det cykel och barnvagnsförråd. Inget får förvaras i trappuppgången, förrådskorridoren eller utanför lägenheten. Av brandsäkerhetsskäl och för att underlätta städning ska du inte placera föremål i trapphus, korridorer eller i källare.
Grannsämja
Det är du, tillsammans med dina grannar som skapar gemenskap och trivsel där ni bor. I ett flerfamiljshus finns det trivselregler som ni boende ska förhålla er till för att alla ska trivas. Olika hyresvärdar kan ha olika regler. Här hittar du några vanliga regler:
Visa hänsyn
I ett flerfamiljshus bor du nära dina grannar. Det innebär att du måste visa hänsyn och ha tålamod med andras sätt att leva. Att bo i ett hus med många lägenheter ställer krav på alla som bor där inte stör varandra och att man följer de trivsel- och ordningsregler som finns.
Anpassa ljudnivån
På kvällar och nätter måste man anpassa sin ljudnivå och visa extra hänsyn mot sina grannar. En vanlig riktlinje kan vara att man ska hålla låg ljudnivå och att det ska vara helt tyst från klockan 22. Man kan exempelvis tänka på att inte ha för hög ljudvolym på sin TV eller stereo, inte borra eller spika i väggen och undvika att använda hushållsmaskiner sena kvällar och nätter. Det är också viktigt att inte låta barnen springa och vara högljudda i trappuppgången eller på andra sätt störa grannarna.
Rökning
Rökning är förbjudet i alla gemensamma utrymmen som trapphus, korridor, källare och tvättstuga. Rökning på balkongen kan vara tillåten. Tänk då på att visa hänsyn till dina grannar och inte kasta ut fimpar från balkongen.
Om du röker i din lägenhet kan din hyresvärd kräva att du måste spärrmåla lägenheten när du flyttar för att den inte skall lukta rök när nästa hyresgäst flyttar in. Kostnaderna för renovering efter rökning inomhus kan bli väldigt dyra och det är du som hyresgäst som måste betala detta.
Det bästa sättet att få bra grannar är att själv vara en bra granne. Det är vanligt och trevligt att säga hej till sina grannar när man möts och ibland kan man också få nya vänner.
Balkong/ uteplats
- Häng inte blomlådor på utsidan av balkongen – de kan ramla ner och skada andra.
- Skaka inte mattor eller annat från balkongen – det kan ramla ner smuts till grannen eller på förbipasserande.
- Var försiktig när du vattnar blommor eller rengör balkongen så att vatten inte rinner in hos grannen under.
- På balkonger och uteplatser är det inte tillåtet att grilla med öppen låga, det vill säga med kol- eller gasolgrill, på grund av brandrisken. Det kan vara tillåtet att grilla på gården, men tänk på att röken från grillen kan störa dina grannar.
- Om du röker på balkongen – visa hänsyn så att grannen inte störs av röken.
Skadedjur
Tyvärr händer det att insekter och småkryp tar sig in i våra hem. Det kan handla om problem med till exempel vägglöss, silverfiskar, råttor eller kackerlackor. Såhär gör du tillväga om du misstänker att du har fått skadedjur i din lägenhet.
Oavsett hur skadedjur kommit in i lägenheten är du enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta till anticimex och kommunen. Om du misstänker att din lägenhet skulle vara drabbad av skadedjur, kontaktar du Anticimex på telefonnummer: 075-245 10 00. De utför då en inspektion och eventuell sanering. Kika gärna in på Anticimexs hemsida för tips och råd
Brandsäkerhet
I lagen (2003:778) om skydd mot olyckor anges i 2 kap, 2§ bland annat att fastighetsägare och hyresgäster har ett gemensamt ansvar för att lagen efterlevs. För fastighetsägaren gäller det att se till att regler upprättas, att brandtekniska installationer kontrolleras och underhålls. För hyresgäster gäller det att meddela fel och brister samt att följa samtliga regler som finns för fastigheten.
Brandvarnare
Brandvarnaren är en gratis livförsäkring. När det börjar brinna är det absolut viktigast att du blir uppmärksammad så tidigt som möjligt så att du hinner agera innan situationen blir farlig. När du sover är du som mest försvarslös mot rök och brand. Därför ska alla lägenheter ha en fungerande brandvarnare. Du ansvarar själv för att brandvarnaren fungerar genom att testa den regelbundet. Kontakta din husvärd omgående om din brandvarnare är ur funktion så får du en ny brandvarnare gratis.
Rekommenderad brandutrustning i din lägenhet:
- Brandvarnare (obligatoriskt)
- Pulversläckare, minst 6kg
- Brandfilt, minst 120 x 180 cm
Bostad AB Poseidon har gjort en liten film om brandsäkerhet Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Byt språk genom att klicka på kugghjulet, pratbubblan eller de 3 prickarna i Youtube!
Fler filmer om skötsel av lägenhet
På Bostad AB Poseidons webbplats finns flera filmer om hur du tar hand om din hyreslägenhet på rätt sätt. Filmerna är textade på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Byt språk genom att klicka på kugghjulet, pratbubblan eller de 3 prickarna i Youtube!