Föräldraskapet är det viktigaste uppdraget du kan ha och kommer utan instruktionsbok. Ibland kan det behövas lite extra stöd, det är inte alltid så lätt att veta vad som är rätt och fel. Men faktum är att ingen förälder är den andra lik. Vad en bra förälder är – det bestämmer du själv. För i slutändan, så är det faktiskt du som är den bästa föräldern för ditt barn.
The parentguide is available below in several languages
Förälder i Kungälv
Som förälder, eller viktig vuxen, är du den viktigaste personen i ditt barns liv. Att vara förälder ger mycket glädje, men under barnets uppväxt kommer alla föräldrar på olika sätt stöta på problem. Det finns ju utmaningar i vardagen. Mycket av detta är du rustad för att klara av. Alla kan någon gång behöva råd, stöd och vägledning i sitt föräldraskap. I Kungälvs kommun finns olika slags stöd i föräldraskapet genom barnets hela uppväxt.
Bebisbubblan - början på en resa
Att bli förälder är ofta en omtumlande upplevelse. Vi försöker att förbereda oss och tänka in oss i det nya som kommer. Men ingen kan veta hur livet med bebisen kommer att bli. Och så plötsligt en dag är bebisen där!
Råd och tips till dig som nybliven förälder
3-åringen - barnet i förskola
Treåringen är fylld av känslor. Ena stunden glad och sprallig men andra stunden bestämd och tvär. Tydliga tecken på att du har att göra med en treåring. Trots och "kan själv" är ett steg mot självständighet och tänker man så, så är det lättare att ta sig igenom svettiga påklädningar och eviga protester.
Råd och tips till dig om vardagen med en 3-åring
6 - åringen
Nu händer det mycket för många barn, förskolan ska lämnas och skolan börja. Förändringen kan både vara härlig, spännande och svår. Många barn känner sig stora och vill vara mer självständiga. För andra är de nya utmaningarna stora och kan kännas läskiga. Du som förälder är viktig och är ett bra och tryggt stöd genom att tillåta att barnet får reagera på olika sätt. Både kroppen och huvudet växer och barnet är mitt inne i en viktig frigörelseprocess. Det kan vara till hjälp som förälder att komma ihåg att protester, känslosvall och mjölkglas som välts ut är en del av barnets utveckling.
Råd och tips till dig om vardagen med en 6-åring
9-10 - åringen
Nu kommer barnet in i en ny period av mognad. Men du kanske inte märker det på samma sätt som när barnet var i sexårsåldern. Detta är en period av mitt emellan både liten och snart stor. Barn utvecklas olika och det kan skilja mycket mellan barn i 9–12 års åldern. Nu börjar barnet att tänk logiskt. Det innebär bland annat att barnet kan se mer sakligt på verkligheten. Barnet inser att föräldrar både har bra och dåliga sidor och att de inte kan veta och kunna allt. Det här kan leda till att barn ifrågasätter och diskuterar mer och kanske inte berättar lika mycket om vad som händer i skolan och på fritiden.
Råd och tips till dig om vardagen med barn i ålder 9-10 år
13 åringen - En tonåring i huset
I tonåren går man från att vara barn till att bli vuxen. Tonåringen provar sig fram vem de är och hur de vill vara. Du som förälder behöver finnas där och ge stöd i deras identitetssökande.
Du är fortfarande viktig för ditt barn. Utvecklingen sker i samspel med dig. Det betyder bland annat att du behöver vara intresserad av den värld som tonåringen lever i och ta del av den. Du behöver ge trygghet och närhet, även om relationen förändras när din tonåring blir mer självständig. Du behöver mer finnas där som ett stöd när din tonåring själv behöver det.
Råd och tips till dig om vardagen med en tonåring
Föräldraguiden är framtagen med inspiration av Päronguiden-https://ale.se/omsorg-och-stod/familj-barn-och-ungdom/stod-till-familjen/familjestod/paronguiden.html
Källförteckning:
1177- https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/barn--gravid/sa-vaxer-och-utvecklas-barn/barnets-utveckling/
ABC 3-12 år
ABC Tonår
Bo Hejlskov Elvén, Tina Wiman - Barn som bråkar
Carolyn Webster-Stratton- De otroliga åren
Föräldragrupp Affekt
Päronguiden https://ale.se/omsorg-och-stod/familj-barn-och-ungdom/stod-till-familjen/familjestod/paronguiden.html
Ross Green- Explosiva barn
Trygghetscirkeln (COSP)