Höstlovsjobb; Totalförsvar för 16-17 åringar - vad innebär det? (BoL 15-18)

Arbetsplatsbeskrivning

Totalförsvarsplikt för 16-17 åringar - vad innebär det?
"Kommuner har ett lagstadgat ansvar att säkerställa ett grundläggande civilt försvar som bygger på motståndskraftighet inför eventuella samhällsstörningar." Detta regleras i LEH 2006:544 Lag om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap 1 kap 1 §.

Vill du ta ansvar, hjälpa till i tid av kris, krig eller en pandemi? Då ska du söka till vårt höstlovsjobb som är lika mycket utbildning som jobb. Vi kommer under veckan att gå igenom saker som vad innebär egentligen totalförsvar? Vad är en "trygghetspunkt"? HLR, enklare brandsläckning samt andra praktiska övningar & moment kommer också att ingå i arbetet under veckan.
Kompetenscentrum tillsammans med kommunens säkerhetssamordnare kommer under höstlovet att hålla en utbildning där vi går igenom (på grundläggande nivå) vad totalförsvarsplikt innebär för dig som är 16-17 år. Vi kommer att blanda teori med praktiska övningar och planerar även studiebesök.
Vi hoppas kunna ge dig en bild av vad som förväntas av dig om du blir kallad samt att ge dig goda förutsättningar att hjälpa till vid en evt kris. Exempel på en kris är att vattennivån plötsligt stiger i älven och det står 1,5 meter vatten på alla gator inne i centrala Kungälv. Det behöver alltså inte innebära krig, dagens samhälle är sårbart på väldigt många olika sätt varav krig eller pandemi är ytterligare två exempel.

En del av det planerade innehållet är;
Vad är en kris? Vad händer om el, internet och telefoni inte fungerar? Hur görs evakuering och vad krävs av dem som evakueras eller för den kommun som ska ta emot och inkvartera dem som måste lämna sina hem?Hur säkerställer vi att det finns vatten och mat till dem som behöver? Hur ska skolor och äldreomsorg fungera? Hur många skyddsrum har vi och vart i kommunen finns de? Hygien är otroligt viktig för att förhindra at sjukdomar sprids - hur kan vi göra här?
Den kanske viktigaste frågan vi kommer beröra är hur just DU kan hjälpa till.

Vi söker dig som vill vara förberedd för att göra en insats om krisen kommer. Som person är du ansvarstagande och kreativ, samt trivs med arbete som kräver att du tänker utanför boxen. Det är bra om du är intresserad av både praktiska och teoretiska arbetsuppgifter eftersom vi kommer att skapa ett antal olika fall/casestudies som vi kommer att utgå ifrån under veckan. Eventuellt kommer vi även att testa den "krismat" som finns tillgänglig.
Detta är en del av kommunens arbete med totalförsvaret och är ett pilotprojekt under höstlovet. Målet är att ni ska vara väl förberedda i händelse av att totalförsvarsplikten aktiveras. Det kommer att ge er en ökad kunskap inom samarbete, ledarskap, krishantering och ge er insyn i att hantera nödsituationer. I slutet av veckan kommer vi gemensamt att utvärdera arbetet vi gjort för att kunna förbättra och utveckla det ytterligare. Där spelar ni som ungdomar en viktig roll och era synpunkter är värdefulla för oss i arbetet framåt.


Arbetstider preliminärt 8:30 - 14:30, varav 30 min obetald lunch. Ta med egen lunch, mer information om praktiska detaljer kommer skickas till dem som blir anställda när det börjar närma sig höstlov. Vi har 18 platser totalt.
Sök gärna jobbet så snart som möjligt eftersom platserna kan komma att tillsättas under ansökningstiden som är ganska kort, ca 3 veckor. Sista ansökningsdag är den 18/9


Arbetsbeskrivning

Ni kommer under veckan att få göra praktiska övningar men även arbeta med att ta fram egna förslag på hur man löser olika problem som kan uppstå i tid av kris eller krig. Detta blandas med teoripass då vi går igenom vad som händer i samhället vid kris, krig, pandemi eller andra händelser som påverkar viktiga samhällsfunktioner.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är;
16-17 år
Ansvarstagande
Kreativ
Orädd och vågar testa nya saker
Vill vara förberedd om du blir kallad till totalförsvartjänst
Nyfiken och lösningsorienterad

Ansökan

Ansök senast: