Kungälv Arena — tidigare information

På den här sidan samlar vi de uppdateringar som görs löpande på projektets huvudsida. Här kan du alltså titta bakåt i projektet och se vad som hänt tidigare.

Tillbaka till huvudsidanSamarbetet med föreningarnaFrågor och svar

2024-10-28

Startskottet för Kungälv arena – markarbetena har börjat

Nu är vi igång! Under vecka 44 har det första spadtaget tagits för Kungälv arena. Markarbetena är i full gång, och vi börjar med att förbereda marken för det stora bygget. Det här är en viktig milstolpe i projektet, där visioner börjar omvandlas till verklighet.

2024-06-28

Huvudentreprenör och samarbetspartner utsedd

Det betyder att förberedelserna inför själva byggnationen kan starta på allvar. Vi ser fram emot samarbetet med Vestia Construction AB.

Nästa steg är själva projekteringen av området som inleds efter sommaren. Då ska man planera för var ledningar i marken, byggvägar och vägar ska dras och hur grunderna för byggnaderna ska se ut. Samtidigt projekteras ishallarna som enligt planen ska byggas först.

Kort om huvudentreprenören

Vestia Construction AB, ett byggföretag med stor erfarenhet av komplexa och storskaliga projekt. Tidigare har de bland annat byggt det nya Åbybadet i Mölndal och de nya ishallarna i Åbyområdet.

2024-01-20

Detaljplanen beslutad och klar

Detaljplanen som ligger till grund för Kungälv Arena vann laga kraft den 20 januari 2024. Här kan du ta del av detaljplanen. 

2021-12-02

Inriktningsbeslutet för projektet

Beslutet togs i kommunfullmäktige som är kommuens högsta beslutande organ. Här kan du ta del av beslutet.

2021-02-01

Samarbetet med föreningarna

Idrottsrådet är länken mellan föreningarna och projektet. Deras uppdrag är att samordna idrottens behov, ta del av andra aktörers synpunkter, delta i dialog om prioriteringar och agera remissinstans. Här är en sammanställning av föreningarnas behov som togs fram i februari 2021. Titta också närmare på Värdegrund och effektkartan som arbetats fram tidigare i projektet.

2020-04-15

Inriktningsbeslutet för projektet

I budgetdirektivet för åren 2020-2021 fanns följande 13 utgångspunkter för hållbart genomförande av projektet. 

  1. Förslaget ska kunna eliminera befintliga driftskostnader och styras till ny anläggning. Nuvarande lösningar måste avvecklas för att frigöra driftsmedel.
  2. Förslag och utformning ska i sina delar huvudsakligen utgå från beprövade och redan färdigställda lösningar- som hållit projektbudget. Nya lösningar ska vara väl genomlysta.
  3. Projektet ska genomföras under en tidslinje som är mest lönsam med möjlighet till etapputbyggnad om så är mest lönsamt.
  4. Lösningen ska innebära endast en driftsorganisation som är mindre än dagens motsvarighet.
  5. Daglig verksamhet, även utbildning, ska kunna lokaliseras till anläggningen.
  6. Överväg att anläggningen utgör en ny plattform för; fritidsklubb, uppsökande verksamheter och fritidsgårdar, rehab med mera.
  7. Anläggningen ska ha sin utgångspunkt i idrottens behov men stödja så många användningsområden som möjligt och stimulera till cuper, mässor och olika typer av event samt ökad möjlighet för föreningsgemensam administration och skötsel. Föningslivet och näringslivet ska stimuleras att bidra till låg nettokostnad genom anordnande av cuper och träningsläger. Målet är att 1/12 del av lokalkostnaderna ska kunna reduceras med hjälp av mässor, event och cuper.
  8. Planarbete påbörjas så snart som möjligt.
  9. Helhet med ekonomi kommer först, men vid eventuell etapputbyggnad ska följande verksamheter prioriteras; Is-sporter, Idrottshall(ar)och Bad med 50 m bassäng
  10. Ny och effektiv miljö- och energiteknik ska användas. Exempelvis tak och fasader ska kunna användas för solpaneler och säljas som andelar, här är Kungälvs Energi en viktig aktör.
  11. Anläggningen ska ha goda grannar med nära koppling till verksamhet och målgrupper.
  12. Stadsutvecklingsperspektivet skall prägla utvecklingsarbetet, här är BOKAB med bland annat konsortium för Åseberget en viktig aktör.
  13. Byggstart 2022
  Sidan uppdaterades: